Ford

Ford, Kendi Elektrikli Otomobil Platformunu Geliştirecek

Volkswagen’in MEB platformunu kullanarak iki elektrikli model piyasaya sürecek Ford, 2025 ve sonrası kendi platformuna geçecek.

Bilal Akgunduz

17 Ocak 2023 08:55
Son Güncelleme: 17 Ocak 2023 08:57
2
ford-mustang-mach-e-gt-front-driving-experience

Bugüne kadar dört elektrikli araç lanse eden Amerikan otomotiv devi Ford, 2019’da binek araç tarafında Volkswagen ile iş birliği yaparak yeni modeller piyasaya süreceğini duyurmuştu. Financial Times‘ın haberine göre, ikili arasındaki platform paylaşımı pek uzun soluklu olmayacak.

Bu yıl Volkswagen’in MEB platformunu kullanarak geliştirdiği elektrikli SUV modelini Köln, Almanya’daki fabrikasında üretmeye başlayacak olan Ford’un 2024’te ikinci bir modeli daha MEB platformu üzerinde aynı tesiste üretime girecek. Platform gibi batarya paketlerini de Alman iş ortağı Volkswagen’den temin edecek şirket, son haberlere göre iş birliğini 2025’te üretime hazır olacak kendi platformuyla sonlandırmayı planlıyor.

Ford, şimdiye kadar doğuştan elektrikli olmayan GE1 platformu (Focus, Kuga gibi araçlarda kullanılan C2 platformunun modifiye edilmiş versiyonu) üzerinde geliştirdiği Mustang Mach-E, elektrikli pickup F-150 Lightning, Türkiye’de de üretilen E-Transit ve E-Tourneo’yu gün yüzüne çıkarmıştı. 2023 ilk yarısında dünya lansmanı yapılacak Volkswagen ortaklığının ilk meyvesi olan crossover SUV, firmanın ikinci tamamen elektrikli binek otomobili olarak piyasaya sürülecek.

Elektrifikasyonda dizginleri eline almak isteyen ve kendi elektrikli otomobil platformunu geliştirmeye başlayan Ford’un son yatırımı Avrupa Müdürü Martin Sander tarafından doğrulandı. Avrupa Komisyonu’nun yeni emisyon kısıtlamalarına da değinen Sander, yeni regülasyonun beklendiği gibi 2025’te yürürlüğe girmesi halinde bazı benzinli/dizel modellerin erkenden üretimden kalkabileceğini ekledi.

Puma, Kuga gibi modellerini 2029/2030’a kadar satmayı planlayan Ford, eğer ağır regülasyonlarla karşılaşır ve tüketici ilgisini kaybederse bu modelleri çok daha önce rafa kaldırıp araç portföyünü tamamen elektrikliye çevirebileceğini belirtiyor.

Henüz Ford Otosan’ın Kocaeli’de ürettiği E-Transit dışında herhangi bir elektrikli modelini Türkiye’ye getirmemiş olan Amerikalı dev, Almanya’daki fabrikasından çıkacak elektrikli crossover ile siftah yapacak. Volkswagen ID.4 ve Skoda Enyaq iV ile benzerlik göstermesi beklenen elektrikli Ford, 77 kWh kullanılabilir kapasiteye sahip batarya ve Ford’un Android Automotive işletim sistemli yeni nesil bilgi-eğlence sistemine sahip olacak. Araç, yerli otomobil Togg C-SUV‘un sıkı rakiplerinden biri olmaya aday.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar