Tesla

En Büyük 12 Elektrikli Araç Batarya Üreticisi

Elektrikli araçlara yönelik artan ilgi ve bataryaların bu araçların en maliyetli bileşeni olması son dönemde batarya sektörüne ilgiyi artırmış durumda. Bu yazımızda sektörü daha yakından tanımak için “En Büyük 12 Elektrikli Araç Batarya Üreticisi” listesini sizler için derledik.

Yavuz Çakır

13 Kasım 2022 17:59
Son Güncelleme: 25 Aralık 2022 08:21
2
en-büyük-12-elektrikli-arac-batarya-üreticisi

Ağustos 2022 itibarıyla %15 pazar payına ulaşan elektrikli araçlar her geçen gün hayatımızın daha büyük bir parçası haline geliyor. Elektrikli araçlara yönelik sürekli artan talep, yeni batarya teknolojileri ve artan elektrikli araç batarya üretimi gibi birçok yeni trendi de beraberinde getiriyor. Bataryaların elektrikli araçlarda bulunan en pahalı bileşen olması hasebiyle üreticilere avantaj sağlayabilecek herhangi bir gelişme büyük önem arz ediyor. Bu nedenle son zamanlarda bu alana yatırım yapma eğiliminde de ciddi bir artış görülmekte.

Elektrikli araç batarya imalat sektöründeki mevcut durumu daha iyi anlamak için “En Büyük 12 Elektrikli Elektrikli Araç Üreticisi” dosya konumuzu siz değerli okuyucularımızla paylaşıyoruz. Dünyanın en büyük lityum iyon batarya üreticisi CATL, Güney Koreli chaebol LG’nin batarya şirketi LG Enerji Çözümleri ve Çinli otomotiv devi BYD’nin batarya şubesi listemizin tepesinde bulunuyor. Bunların yanında Panasonic, SK On, Samsung SDI, CALB, Gotion High-Tech, SVOLT, Farasis vb. şirketler de listemizde yer almakta.

Üretici Kuruluş Yılı Menşe Ülke 2022 Üretim Hacmi (Ocak-Ekim)
CATL 2011 🇨🇳 Çin 137.7 GWh
LG Enerji Çözümleri 1992 🇰🇷 Güney Kore 53.7 GWh
BYD 1995 🇨🇳 Çin 51.5 GWh
Panasonic 2012 🇯🇵 Japonya 30.8 GWh
SK On 2021 🇰🇷 Güney Kore 24.1 GWh
Samsung SDI 1970 🇰🇷 Güney Kore 18.9 GWh
CALB 2015 🇨🇳 Çin 16.3 GWh
Gotion High-Tech 2006 🇨🇳 Çin 11.3 GWh
Sunwoda 2018 🇨🇳 Çin 6.5 GWh
EVE Enerji 2001 🇨🇳 Çin 5.1 GWh
SVOLT 2018 🇨🇳 Çin 5.05 GWh
Farasis 2002 🇨🇳 Çin 4.19 GWh
Northvolt* 2015 🇸🇪 İsveç <1.0 GWh

*Üretim kapasitesine göre ilk 12 sırada yer almayan Northvolt, lityum iyon batarya hücresi üreten ilk Avrupalı şirket olması hasebiyle listemizde özel olarak yer almakta.

CATL

Çinli batarya üreticisi ve teknoloji şirketi CATL (Contemporary Amperex Technology Co. Limited) halihazırda dünyanın en büyük LFP katotlu pil üreticisidir. 2011 yılında kurulan şirket elektrikli araçlar için lityum iyon piller ve enerji depolama sistemleri üretmektedir. Çinli batarya devi; Mercedes-Benz, BMW, Ford, Toyota, Volkswagen gibi birçok markanın yanı sıra dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Tesla’nın da tedarikçisidir.

Merkezi Çin’in Ningde şehrinde bulunan şirket 2021 verilerine göre %32,6’lık pazar payıyla dünyanın en büyük lityum iyon pil üreticisidir. 2021’de 296,8 GWh’lik küresel üretiminin 96,7 GWh’sini gerçekleştiren CATL, önceki yıla kıyasla üretimini %167,5 artırmıştır. Çinli batarya devinin 2025 yılına kadar 500 GWh; 2030 yılına kadar ise 800 GWh’yi aşma hedefi bulunmaktadır.

Şirketin Çin’deki fabrikalarının yanı sıra Almanya’da inşası henüz tamamlanmış bir fabrikası bulunuyor. Geçtiğimiz haftalarda da Macaristan’da yaklaşık 7,5 milyar dolarlık bir yatırımla fabrika kurulacağı şirket tarafından duyuruldu. CATL’nin ayrıca ABD ve Meksika’da da üretim tesisleri kurmayı hedeflediği biliniyor.

Batarya sektöründe yeni teknolojilerin öncüsü olarak da bilinen CATL’nin 2023 yılında M3P bataryalarını piyasaya sürmesi bekleniyor. Bataryanın içindeki metallerle ilgili henüz resmi bir doğrulama olmasa da CEO Zeng Yuqun M3P bataryaların yaklaşık 700 km menzile sahip olacağını belirtti. Bu yeni buluşun —üretim maliyetlerini düşük tutarak— LFP katotlu pillerin en büyük dezavantajı olan düşük enerji yoğunluğu meselesine çözüm getirmesi bekleniyor.

LG Enerji Çözümleri

Güney Koreli elektronik devi LG’nin bağlı şirketi olan LG Enerji Çözümleri’nin (eski adıyla LG Chem) kökleri, şirketin lityum iyon piller için ar-ge faaliyetlerine başladığı 1992 yılına dayanmaktadır. LG Chem’in batarya alanındaki faaliyetleri Aralık 2020’de resmen ayrı bir şirket haline gelmiştir. “LG Energy Solution” adını alan bu yeni şirket 2022 yılının Ocak ayında halka arz edilmiştir. Toplanan 10.8 milyar dolarlık taleple Güney Kore’nin şimdiye kadarki en büyük ilk halka arzı (IPO) gerçekleştirilmiştir.

ABD, Çin, Güney Kore, Polonya ve Endonezya’da üretim tesisleri bulunan şirket seri üretime 1999 yılında başlamıştır. 2000’lerin sonunda dünyanın seri üretilen ilk elektrikli araçlarından biri olan GM’nin Volt modeline batarya tedarik eden şirket bu hamlesiyle sektörde ciddi bir atılım gerçekleştirmiştir.

LG Enerji Çözümleri halihazırda GM, Ford, Chrysler, Audi, Renault, Volvo ve SAIC Motor gibi farklı elektrikli araç üreticilerine batarya tedarik etmekte. Son dönemlerde yeni yatırımlara da ağırlık veren şirket 2021 yılında Stellantis ve Hyundai ile ortak üretim tesisleri kurulması hususunda mutabakat zaptları imzalandığını duyurmuştu. Yeni yatırımlara ilişkin son duyuru ise geçtiğimiz ağustos ayında geldi. LG, Honda ortaklığıyla ABD’de üretim tesisleri kuracağını ve bu kapsamda yaklaşık 4,4 milyar dolarlık bir yatırım yapılacağını açıkladı.

BYD

1995 yılında Çinli girişimci Wang Chuanfu tarafından kurulan BYD; otomobil, batarya ve elektronik eşyalar üretmektedir. Şirket, gelişmiş batarya sistemleri tasarlama ve üretme konusunda 25 yılı aşkın bir deneyime sahip. Batarya alanında yalnızca ar-ge kapsamında 20.000’i aşkın mühendis çalıştıran teknoloji devi halihazırda 15.000’den fazla patenti elinde bulunduruyor.

2003 yılında otomotiv sektörüne giren BYD, Çin’in en çok elektrikli araç satan şirketi konumundadır. Satışlarının çoğunu Çin’de gerçekleştiren şirket Avrupa ve Amerika’da da faaliyet göstermektedir. BYD’nin ortaklarından biri de ünlü yatırımcı Warren Buffett’in CEO’luğunu yaptığı Berkshire Hathaway Holding’dir. Şirketin hem batarya hem de otomotiv alanlarında sahip olduğu tecrübeler sektörün geleceğinde BYD’nin oynayacağı rolü güçlendirmektedir.

Dünya genelinde 33 farklı lokasyonda bulunan tesisleri ile faaliyetlerini sürdüren Çinli dev bir yandan yatırımlarına da devam etmektedir. Şirket 2020 yılında ciddi bir yatırımla Kuzey Amerika’da bölgesel bir merkez inşa etti. Bunun yanında geçtiğimiz ağustos ayında “Asya’nın Lityum Başkenti” olarak anılan Yichun’da 4.2 milyar dolarlık yatırımla 30 GWh kapasiteli batarya fabrikası ve lityum karbonat üretim tesisi kurulacağı BYD tarafından duyuruldu.

Dev yatırımlara imza atan BYD, son olarak bıçak şeklinde uzun ince tasarıma sahip LFP pil hücrelerini resmen Tesla’nın Berlin fabrikasına tedarik etmeye başladı. LFP katotlu hücreleri Almanya’da üretilecek yapısal batarya paketli Model Y’lerde kullanacak olan Tesla, daha önce bu fabrika için batarya paketlerini CATL’den alıyordu.

Panasonic Enerji

Japon devi Panasonic’in bağlı şirketi olan Panasonic Enerji kuru bataryaların yanı sıra elektrikli araç bataryaları da üretmektedir. Şirket hibrit, plug-in hibrit ve elektrikli araçlar için batarya sistemlerinin tasarım ve mühendislik hizmetlerini gerçekleştirmektedir.

Panasonic Enerji CATL, BYD ve LG Energy Solution’ın ardından elektrikli araçlar için batarya üreten dünyanın en büyük dördüncü şirketidir. Çoğunlukla Tesla’ya tedarik sağlayan Japon firma 2020 yılında Toyota ile de ortak bir ortak girişim kurmuştur.

Panasonic, Tesla araçların parçalarını ve bu araçlarda kullanılan 18650 ve 2170 tipi pil hücrelerini üreten Tesla’nın Gigafactory Nevada tesislerinin finansal ve teknolojik ortağıdır. Şirket ayrıca Temmuz 2022’de Kansas’ta 4 milyar dolarlık bir yatırımla pil fabrikası kuracağını duyurmuştur. Japon şirket pil alanındaki yatırımlarını artırırken CEO Yuki Kusumi, Panasonic’in daha yüksek enerji yoğunluğu sayesinde daha uzun menzile sahip 4680 tipi lityum iyon pil geliştirmeye öncelik verdiğini belirtmiştir.

SK On

SK On, Ekim 2021’de Güney Kore’nin en büyük ikinci chaebolu olan SK Grup bünyesinde hem geleneksel hem de alternatif enerji alanında faaliyet gösteren SK Innovation’dan gruba bağlı bir şirket olarak ayrılmıştır.

Şirket halihazırda 13,2 GWh üretim kapasitesiyle (2021 yılı verilerine göre) dünyanın en büyük beşinci elektrikli araç batarya tedarikçisidir. 2019 yılında 530 milyon dolarlık satışla dünya sıralamasında dokuzuncu sırada bulunan SK On 2020 yılında satışlarını 1,2 milyar dolara yükseltmiş; 2021 yılında da satışlar 2,3 milyar doları aşmıştır. Şirketin müşterileri arasında Ford, Volkswagen, Mercedes, Kia, BAIC Group, Hyundai ve XPENG bulunmaktadır.

Avrupa, Çin ve ABD’de yedi adet fabrikası olan Güney Koreli şirketin biri Macaristan biri de Çin’de olmak üzere 2024’te faaliyete geçirmeyi planladığı iki tesisi daha bulunmakta. Geçtiğimiz haziran ayında ülkemizde Ford Otosan ile ortak bir üretim tesisi kuracağını da açıklayan şirketin Çin’de 2025 yılına kadar devreye almayı planladığı iki üretim tesisi için yaklaşık 3,5 milyar dolarlık bir kaynak ayıracağı belirtiliyor.

Samsung SDI

Samsung SDI kurulduğu 1970 yılından bu yana elektrikli araçlar, IT cihazları ve enerji depolama sistemi uygulamaları için şarj edilebilir bataryalar üretmektedir. Şirket ayrıca yarı iletkenler ve görüntü aktarma sistemleri için de çeşitli materyaller üretmektedir.

Merkezi Yongin, Gyeonggi-do, Güney Kore’de bulunan şirketin küresel ağı genel Merkez, arge merkezleri, üretim tesisleri ve Amerika, Avrupa ve Asya-Pasifik’teki satış üsleri dahil olmak üzere dünya üzerinde toplam 27 farklı lokasyona dağılmış durumdadır.

2022 yılı içerisinde 4680 tipi silindirik pil üretimi için pilot üretim hattı kuran Güney Koreli teknoloji devinin halihazırda ürettiği NMC pillere ek olarak yıl bitmeden LFP pil üretimine de başlaması beklenmekte.

Şirket Ekim 2021’de otomotiv devi Stellantis ile birlikte yeni nesil prizmatik pil üretim planını duyurdu. Bu kapsamda Samsung SDI Mayıs 2022’de Stellantis ile ortak girişim kurmak için bir anlaşma imzaladı. 2,5 milyar doları aşan bir yatırımla inşa edilmesi beklenen tesislerin 2025 yılının ilk çeyreği itibarıyla üretime başlaması hedefleniyor. Elektrikli araç bataryaları için pil hücreleri ve modüller üretecek tesisin ilk etapta yıllık 23 GWh olacak kapasitesinin ilerleyen yıllarda 33 GWh’a çıkarılması planlanıyor.

CALB

Battery Maker CALB Gets Green Light for Hong Kong Listing - Pandaily

China Aviation Lithium Battery (CALB), elektrikli araçlar, enerji depolama, telekomünikasyon, madencilik ekipmanları ve demiryolu taşımacılığı için lityum iyon piller ve güç sistemleri tasarlayan ve üreten bir devlet şirketidir. Şirket ağırlıklı olarak ürettiği LFP ve NMC pilleri otomobil endüstrisine tedarik etmektedir. CALB’nin müşterileri arasında Geely, XPENG Motors, Leapmotor, Changan ve GAC Toyota gibi Çin’in ünlü elektrikli araç üreticileri yer almaktadır.

CALB’nin yıllık üretim kapasitesinin 2025 yılına kadar 500 GWh’yi aşması beklenmekte. Temmuz 2018’den itibaren stratejik dönüşüm hedefi sayesinde kayda değer bir ilerleme sağlayan şirket sadece dört yıl içinde dünyanın en büyük pil üreticileri arasına adını yazdırmıştır.

Geçtiğimiz haftalarda Hong Kong borsasında ilk halka arzını (IPO) gerçekleştiren şirket yaklaşık 1,3 milyar dolarlık yatırım topladı. CALB daha önce elde edilecek gelirin Chengdu, Wuhan, Hefei, Guangdong ve Sichuan’da kurulması planlanan toplam 95 GWh’lik yeni üretim tesisleri için kullanılacağını açıklamıştı.

Gotion High-Tech

Çinli pil üreticisi Guoxuan High-Tech’in ABD’de mukim bağlı kuruluşu olan Gotion High-Tech, lityum-iyon batarya üretimi ve elektrik iletim ve dönüşüm faaliyetlerinde bulunmaktadır. Şirketin lityum-iyon batarya işi temelde elektrikli araçlar için lityum bataryaların geliştirilmesi, üretimi ve satışından oluşmaktadır. Gotion’un ana ürünleri arasında lityum demir fosfat bataryalar, prizmatik pil hücreleri, batarya yönetim sistemleri ve enerji depolama bataryaları yer almaktadır.

Merkezi Silikon Vadisi’nde bulunan şirketin %26,5’i Volkswagen’e aittir. Gotion High-Tech aynı zamanda stratejik açıdan öneme haiz “Unified Cell” projesinde de Volkswagen’in partneridir. Şirket ürettiği LFP bataryaları Volkswagen ve Tata Group da dahil olmak üzere çeşitli elektrikli araç üreticilerine tedarik etmektedir.

Gotion High-Tech, son dönemde hem ar-ge hem de üretim kapasitesini artırmak için yatırımlar yapmaktadır. Bu kapsamda şirketin 3,5 milyar doları aşan bir yatırımla ABD’nin Michigan eyaletinde üretim tesisi kurma planı bulunuyor. Aralık 2021’de 210Wh/kg enerji yoğunluğuna sahip LFP bataryaların seri üretimini gerçekleştirmeyi başaran şirketin 2030 yılına kadar bu bataryaların enerji yoğunluğunu 300 Wh/kg’a çıkarma hedefi de bulunmakta.

SVOLT

SVOLT

Çinli otomobil üreticisi Great Wall Motors’un (GWM) bağlı şirketi olan SVOLT, —elektrikli araçlar için— lityum iyon bataryalar ve pil sistemlerinin yanı sıra enerji depolama sistemleri geliştirmekte ve üretmektedir. Merkezi Çin’in Changzhou şehrinde bulunan SVOLT’un Avrupa’daki bağlı şirketi SVOLT Energy Technology’nin ana ofisi ise Almanya’nın Frankfurt şehrinde bulunmaktadır. Hatırlanacağı üzere şirket kısa süre önce bu ülkede 2 milyar avro değerinde ikinci bir yatırım yapacağını duyurmuştu. SVOLT’un 2025 yılına kadar yıllık üretim kapasitesini 600 GWh’ye çıkarma hedefi bulunuyor.

Kobalt içermeyen yüksek nikelli pil hücrelerini seri üretebilen ilk şirket olan SVOLT, 2021 Chengdu Motor Show fuarında dünyanın ilk kobaltsız elektrikli araç bataryasını tanıtmıştır. Daha sonra seri üretimi yapılan bu batarya GWM’nin ORA Cherry Cat modelinde kullanılmaya başlanmıştır.

SVOLT’un kurulu kapasitesi doğrultusunda ürettiği bataryaların %90’ından fazlası aynı zamanda şirketin sahibi olan GWM’ye tedarik edilmektedir. Bunun yanında şirketin müşterileri arasında Geely, Dongfeng Motor, Hozon Auto ve Leapmotor da yer almaktadır.

EVE Enerji

EVE Energy batarya ürünlerinin geliştirilmesi, üretimi ve dağıtımıyla uğraşan Çin merkezli bir şirkettir. Şirketin öne çıkan ürünleri lityum iyon bataryalar ve lityum ağırlıklı diğer batarya çözümleridir.

Merkezi Çin’in Huizhou şehrinde bulunan şirket 2001 yılında araştırmacı Liu Jincheng tarafından kuruldu. Çin Otomotiv Bataryası İnovasyon Birliği’nden alınan verilere göre EVE Energy Çin’de %2,3’lük pazar payıyla batarya üreticileri arasında sekizinci sırada yer alıyor. Şirket halihazırda bataryalarını Çin’de üretim yapan BMW, Daimler, Hyundai, Jaguar Land Rover ve XPENG‘e tedarik ediyor.

Bugün itibarıyla sahip olduğu üretim tesislerinin tamamı Çin’de bulunan şirket Avrupa ve Güneydoğu Asya’da iki üretim tesisi inşa edecek. Avrupa’da inşa edilecek üretim üssünün konumu ise şirketin geçen mart ayında açıkladığı gibi Macaristan’ın Debrecen şehri olacak.

Ortaya atılan birtakım iddialar, EVE Energy’nin BMW’nin Avrupa’daki üretim üslerine Tesla benzeri büyük silindirik piller tedarik etmek için bir sözleşme imzaladığını belirtiyor. Macaristan’ın Debrecen şehrinde BMW’nin de inşası devam eden bir üretim tesisinin bulunması bu iddiaları güçlendiriyor.

Farasis

Farasis Energy Gan Zhou, elektrikli araçlar için lityum iyon pillerin araştırılması, geliştirilmesi, üretimi ve satışı ile ilgilenen Çin menşeili bir şirkettir. Şirketin ürünleri elektrikli binek araçlarda, özel amaçlı elektrikli araçlarda ve elektrikli motosikletlerde kullanılmaktadır. Farasis 2020’deki ilk halka arzda 5 milyar doların üzerinde bir değerlemeye ulaşmış ve Mercedes %3’lük bir payla Farasis’in stratejik ortağı olmuştur.

Şirket ilk olarak 2002 yılında ABD’de Dr. Yu Wang ve Dr. Keith Kepler tarafından o dönemde yaygın olarak kullanılan NMC pilleri geliştirmek ve üretmek amacı ile kurulmuştur. Farasis 2009 yılında dünyanın en büyük elektrikli araç pazarı olan Çin’de de şirket kurarak faaliyet göstermeye başlamıştır. Elektrikli araçlar için en büyük kese hücre üreticilerinden biri olan şirketin yıllık üretim kapasitesi şu anda 21 GWh’dir.

Farasis aynı zamanda 29 Ekim’de resmi fabrika açılışı yapılan yerli elektrikli otomobil Togg’un batarya konusunda ortağıdır. Türkiye’de üretilecek batarya modülü ve paketleri için Togg ve Farasis ortaklığında kurulan Siro Energy şirketi halihazırda Gemlik’te yıllık 20 GWh üretim kapasitesine sahip bir fabrika inşa ediyor.

Almanya, Çin ve ABD’de 3 küresel ar-ge merkezi bulunan şirket geçtiğimiz aylarda 300 Wh/kg enerji yoğunluğuna sahip yeni bir pil hücresi varyantı tanıttı. Bu yeni varyantın kullanıldığı bataryaların 15 dakikadan daha kısa hızlı şarj süresine sahip olacağı belirtilmekte.

Northvolt

Northvolt looks to Nexus to issue secure identities | Nexus Group

İki eski Tesla çalışanı Peter Carlsson ve Paolo Cerruti 2015 yılında SGF Energy olarak kurulan şirket 2017 yılında adını Northvolt olarak değiştirmiştir. Avrupa Yatırım Bankasının yanında Volkswagen, Volvo, Ikea, BMW, Scania ve Epiroc gibi potansiyel Avrupalı müşteriler ve ticari bankaların mali desteğinin ardından Northvolt, 2020’de İsveç’in kuzeyindeki Skellefteå’da ilk pil hücresi fabrikasının inşaatına başladı.

Geçen yıl bahsi geçen fabrikada pil hücresi üreten Northvolt, Avrupa’da pil hücresi üreten ilk Avrupa menşeili şirket oldu. Şirket 2030 yılına kadar yıllık 150 GWh’lik üretim kapasitesine sahip olmayı hedefliyor.

Northvolt İsveç ve Almanya’da inşa edilecek üç fabrikanın yanı sıra bir katot üretim tesisi ve bir de batarya geri dönüşüm tesisi kurmayı planlıyor. Şirketin halihazırda BMW, Scania, Volvo Cars ve VW gibi otomobil üreticilerinden aldığı yaklaşık 55 milyar dolarlık siparişi bulunuyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar