Tesla

Elektrikli Tır Tesla Semi Resmen Üretilmeye Başladı

Tesla CEO’su Elon Musk, beş yıl önce tanıtılan elektrikli tır Tesla Semi’nin resmen üretilmeye başladığını açıkladı. Teslimatlar ise 1 Aralık’ta başlıyor.

Bilal Akgunduz

7 Ekim 2022 11:53
Son Güncelleme: 19 Ekim 2022 20:27
2
tesla-semi-giga-nevada

Tesla, nihayet ilk elektrikli ticari aracını üretmeye başladı. Elon Musk’ın dün gece müjdesini verdiği Tesla Semi, neredeyse tam beş yıl önce tanıtılmıştı. Yeterince batarya tedarik edemediği ve kendi hücre üretimini artıramadığı için 2019’dan beri ertelenen elektrikli tır, 1 Aralık’ta resmen yollara çıkacak.

ABD’nin Nevada eyaletindeki Gigafactory 1’in yakınlarında yeni bir üretim tesisi inşa eden Tesla, Semi’nin üretimini ilk etapta bu tesiste gerçekleştirecek. Tam şarj ve 37 ton ağırlıkla 805 kilometre yol katedebilecek tamamen elektrikli tır, kilometrede yaklaşık 1,24 kWh tüketiyor. ABD’de dizel tırlara kıyasla yakıt maliyetini yarı yarıya düşürdüğü belirtilen Tesla Semi’nin bakım masrafları da sıradan tırlardan çok daha düşük olacak.

Batarya kapasitesi açıklanmayan Tesla Semi’nin %70 şarja yarım saatte ulaşabildiği biliniyor. 1MW hızla Tesla’nın Megacharger şarj istasyonlarında şarj edilebilecek tır, arka aksa yerleştirilen üç elektrik motoru sayesinde tam yüklüyken 0-97 km/s hızlanmasını yaklaşık 20 saniyede tamamlayabiliyor.

Nevada’daki tesiste haftada 5 elektrikli tır üretebileceği tahmin edilen firma, ilk Tesla Semi teslimatını 1 Aralık’ta PepsiCo’ya yapacak. 100 Tesla Semi siparişi veren Pepsi, Tesla’nın en büyük dördüncü müşterisi. 150 elektrikli tır ile en çok sipariş veren firma, Pride Group Enterprises. Onu 130 ile Walmart Kanada ve 125 ile lojistik devi UPS takip ediyor. Tesla Semi için toplam sipariş rakamının 2.000’i aştığı açıklanmıştı.

Tesla’nın 4680 Pilleri Yüzünden Gecikti

Semi’nin gecikmesinde en büyük suçlu, Tesla’nın 4680 pilleri oldu. Kendi geliştirdiği lityum iyon pil hücrelerini planladığı gibi seri üretime taşıyamayan firma, bu yıl büyük mesafe katederek üretim hacmini artırmayı başardı. Yakında Giga Texas’ta seri üretime geçilmesiyle gerek yapısal bataryalı Model Y gerekse Tesla Semi’nin üretim kapasitesi hızla artacak.

Henüz kesin bir bilgi paylaşılmasa da Semi’yi ilk etapta Gigafactory Nevada’nın yanında üretme fikrinin pil tedariği nedeniyle kabul gördüğünü tahmin ediliyor. Yeterince 4680 pil hücresi üretemediği için ilk elektrikli tırlarında Nevada’da imal edilen 2170 pillere yer vermesi beklenen Tesla, 2023’te üretimi Giga Texas’a taşıyacak.

805 km menzilli versiyonu 180 bin dolar fiyatla satılan Tesla Semi, kara taşımacılığında elektrikli dönüşümüne hız kazandıracak. Halihazırda Mercedes-Benz, Volvo, Nikola gibi üreticilerin tamamen elektrikli tırları yollarda hizmet veriyor. Semi, rakipleri arasında en yüksek menzil sunan model olacak. Eğer 4680 pillere geçiş pürüzsüz tamamlanırsa en uygun fiyatlı elektrikli tır olması da mümkün.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar