Tesla

Elektrikli otomobil satışları Avrupa’da dizeli geride bıraktı

Avrupa’da elektrikli otomobil satışları ilk kez dizel modelleri geride bıraktı. Batı Avrupa ülkelerinde elektrikli araçların pazar payı %20’yi aştı.

Bilal Akgunduz

17 Ocak 2022 10:10
Son Güncelleme: 17 Ocak 2022 10:10
2
electric-vehicle-sales-europe-2021

Bir zamanlar Avrupa’nın şampiyonu olan dizel araçlar, 2015’teki Volkswagen skandalından bu yana düşüş eğiliminde.  Financial Times‘ın haberine göre, geçtiğimiz yıl ilk kez elektrikli araç satışları dizel modelleri geride bıraktı. Çip krizi ve diğer tedarik zinciri problemleri, geleneksel otomobil üreticilerini ciddi şekilde etkilerken, Tesla gibi elektrikli otomobil üreticileri bu durumdan daha az etkilenerek avantaj elde etti.

Avrupa ülkeleri uzun süredir cömert vergi teşvikleri ve otomobil üreticilerini düşük ya da sıfır emisyonlu araç satmaya teşvik eden regülasyonlarıyla elektrikli araç satışlarını destekliyor.

Tahminlere göre 2021 yılında küresel ölçekte 4 milyondan fazla tamamen elektrikli otomobil satıldı. Bu satışların Çin’den sonra en büyük bölümünü Batı Avrupa ülkeleri oluşturuyor. Financial Times’ın paylaştığı veriye göre, Aralık 2021’de elektrikli satışları resmen dizel modelleri geride bırakarak Avrupa’da bir ilk yaşandı.

18 Avrupa ülkesinden gelen veriler, Aralık 2021’de 176 bin elektrikli araca karşılık 160 bin civarında dizel satıldığını ortaya koydu. Dizel araçların birkaç yıl önce lider olduğu Avrupa otomotiv pazarı için tarihî bir dönüm noktası geride bırakılmış oldu. Elektriklenme süreci hızla ilerlerken Avrupalı otomobil üreticileri neredeyse her ay elektrikli araç harcamalarını artırıyor. Yakında tüm dizel ve benzinli otomobil geliştirme faaliyetlerinin durması, içten yanmalı motora sahip yeni araç satışının sona ermesi bekleniyor.

Volkswagen Avrupa’nın en çok elektrikli otomobil satan firması/span>

Volkswagen grubunun markalara göre 2021 elektrikli araç satış rakamları:

  • Volkswagen: 263.200
  • Audi: 81.900
  • Skoda: 49.100
  • Porsche: 41.300 (Taycan+Taycan Cross Turismo)
  • Seat: 13.000
  • TOPLAM: 452.900

Geçen sene 450 binden fazla tamamen elektrikli otomobil
satan Volkswagen, küresel çapta Tesla’dan (936.172) sonra en çok elektrikli otomobil satan ikinci isim oldu. Avrupa’da ise 310 bini aşan satışlar, Volkswagen’i yine bölgesel pazarın lideri yaptı. 
Volkswagen e-Up ve ID.4 ise Alman otomotiv devinin en çok sattığı elektrikli modeller oldu.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar