Elektrikli araçlar, batarya üretimi sebebiyle fabrikadan benzin/dizel yakıtlı araçlara kıyasla %40 daha kirli çıkıyor. Fakat yaklaşık 17.000 km kullanım sonrası çevresel etki elektrikli lehine ayrışıyor.
Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi’nin (ICCT) yayımladığı araştırmaya göre, 20 yıllık ortalama kullanım ömrü içerisinde ise elektrikli araçlar fosil yakıtlı araçlara kıyasla %73 daha az emisyona sebep oluyor.
Bu yıl Avrupa’da satışa sunulan orta segment bir elektrikli binek aracın ortalama sera gazı salımı, AB'nin 2025-2044 yılları için belirlediği elektrik üretimi baz alındığında kilometre başına 63 gram CO₂ olarak hesaplanmış. Aynı segmentteki benzinli araçlarda ise bu değer neredeyse dörde katlanarak 235 gram CO₂/kilometre seviyesine ulaşıyor.
ICCT’nin 2021 verileriyle kıyaslandığında dört yılda elektrikli araç emisyonları %24 oranında düşüş göstermiş. Bu düşüşte AB’nin yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminin son 5 yılda %38’den %56’ya çıkması etkili olmuş.
Araştırma yalnızca yenilenebilir elektrikle şarj edilen araçların emisyon seviyelerinin kilometre başına 52 gram CO₂’ye kadar düşeceğini de gösteriyor. Bu değer, içten yanmalı araçlara kıyasla %78 daha düşük.
Hibrit ve plug-in hibrit araçlar ise fosil yakıtlılara kıyasla sırasıyla %20 ve %30 daha az emisyona sebep oluyor. Çalışmada ayrıca hidrojen yakıt hücreli araçlara da yer verilmiş. Yeşil hidrojen kullanan yakıt hücreli araç emisyonlarının içten yanmalı araçlara göre %79 daha düşük olacağı belirtilse de Avrupa'da hidrojenin büyük oranda fosil yakıtlar kullanılarak elde edilmesi bu hesaplamanın pek gerçek hayatla örtüşmediğini gözler önüne seriyor.