Togg

Elektrikli Araçlar Evde Şarj Edilebilir Mi? Zarar Ve Tehlikeleri Nelerdir?

Elektrikli araçlar evde şarj edilebilir mi? Zarar ve tehlikeleri neler?

Sadrettin Akpınar

15 Ocak 2024 12:06
Son Güncelleme: 15 Ocak 2024 12:06
2
IMG_5306

⚡Elektriğin olduğu her yerde şarj edilebilen elektrikli otomobiller, standart ev tipi prizden saatte 10-15 km menzil elde edebildiği gibi yine evde bir AC şarj cihazı ile saatte 100-150 km menzil kazanabiliyor.


“Otomobil şarj etmek için pahalı şarj cihazları ve yeni elektrik tesisatı gerekiyor.”

🔌Elektrikli otomobil şarj etmek, bir ev aletini prize takıp çalıştırmaktan pek de farklı değildir. Yeter ki topraklamaya, uzatma kullanıyorsanız kablo kesitine dikkat edin ve uzatma kablosunu sarılı bir şekilde kullanıp aşırı ısınmaya yol açmayın.

İhtiyacınıza göre tek fazda 7,4 kW, üç fazda 22 kW hıza ulaşabilen ve adeta bir kontrol cihazı görevi üstlenen şarj cihazlarından birini de kullanabilirsiniz.

Wallbox da denilen elektrikli araç şarj cihazları, otomobilinizdeki bütünleşik şarj ünitesi (OBC) ile irtibata geçip şebekeden araca güvenli bir şekilde akım transferi sağlar.


Şebekeden gelen tek/üç faz AC akım önce PFC (güç faktörü düzeltme) aşamasından, ardından bataryanın depolayabileceği DC akıma dönüştüğü LCC konvertörden geçer.

AC şarjın pürüzsüz bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için aracın maksimum AC şarj hızına uygun sigorta ve kablo kullanılmalıdır. 7,4 kW AC şarj destekleyen bir otomobilde 3x6mm2 kablo ve 20A sigorta yeterli olabilirken 22 kW hıza ulaşan Togg T10X için 5×10-20mm2 kablo ve 40A sigortalara ihtiyaç duyulacaktır.


“Evde şarj otomobile ve çevresindekilere zarar verebilir!”

🔋Yüksek voltaj, sıcaklık, nem gibi şartlara uygun olarak tasarlanan araç içi ve dışındaki şarj ekipmanları, otomobile bir zarar gelme ihtimalini minimuma indirmektedir.

Aksine soğuk havalarda yola çıkmadan önce evde şarj yapıldığında batarya optimum sıcaklığa gelmiş ve enerji tüketimi azalmış olur. Yine uzun süre kullanılmayacak bir elektrikli otomobil evde şarj edildiğinde bataryanın enerjisini kaybedip %0’da uzun süre beklemesi ve kullanım ömrünü kaybetmesinin de önüne geçilebilecektir.
Otomobilin evde şarj sırasında çevredekilere etkisi ise bir elektronik aygıtı şarj etmekten çok da farklı değildir. En çok merak edilen radyasyon konusunda şarjın insana zararını ortaya koyan bir araştırma bulunmamaktadır.

🟢Evde şarj, kompakt DC şarj cihazlarının yaygınlaşmasıyla daha verimli hale gelecek.

🟢Çok konnektörlü site tipi şarj çözümleri ile daha fazla sürücünün yararlanabileceği ev tipi sistemler yaygınlaşacak.

🟢V2G (Araçtan şebekeye) teknolojisi ile elektrik pahalı olduğunda şebekeye elektrik satan, tüketimin düştüğü saatlerde şarj gerçekleştiren cihazlar sayesinde evde elektrikli araç şarjının şebeke dengelemede kullanımı mümkün olacak.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar