Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, “Elektrikli Araçlar için Hızlı Şarj İstasyonları Hibe Programı” ile 300 milyon lira desteği şarj istasyonu kuracak işletmelere dağıtacak. Hibeyle kurulacak tüm istasyonların 15 Nisan 2023 tarihine kadar tamamlanıp faaliyete başlaması gerekecek.
Türkiye’de elektrikli araç dönüşümü her ay satışa çıkan yeni modellerle son sürat devam ediyor. Ancak hızlı şarj istasyonları konusunda model çeşitliliği ve satışlardaki artışla orantılı bir değişimden bahsetmek pek mümkün değil. Elektrikli araç kullanımının yaygınlaşmasıyla giderek daha büyük bir soruna dönüşecek olan hızlı şarj noktalarındaki eksik, bugün resmen lanse edilen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı hibe programıyla çözüme kavuşacak.
Halihazırda ülkemizde 3 bin 500’den fazla elektrikli araç şarj ünitesi bulunurken bunların yalnızca birkaç yüz tanesi DC hızlı şarj imkanı sağlamaktadır. Bu durumu değiştirmek için özel bir şarj destek çağrısı hazırlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, “Elektrikli Araçlar için Hızlı Şarj İstasyonları Hibe Programı” ile 300 milyon lira desteği şarj istasyonu kuracak işletmelere dağıtacak. Hibeyle kurulacak tüm istasyonların 15 Nisan 2023 tarihine kadar tamamlanıp faaliyete başlaması gerekecek.
Hızlı Şarj İstasyonu Destekleri Nelerdir?
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın 16 Nisan’da duyurduğu hızlı şarj istasyonu hibe programı kapsamında Türkiye genelinde toplam 1.560 adet hızlı şarj istasyonu desteklenecek. 81 il ve yüzlerce ilçe için kurulacak şarj ünitesi sayısını belirleyen bakanlık, firmalara %75’e kadar yatırım desteği sağlayacak.
Hibe programından yararlanmanın ilk şartı, kurulacak şarj ünitelerinin en az 90 kW DC şarj kapasitesine sahip olması. İkiden fazla şarj soketi bulunan ünitelerde soket başına minimum şarj hızı ise 45 kW olmalı. Bu durumda bir şarj ünitesi için 250 bin lirayı aşmamak üzere toplam yatırımın %60’ına hibe alınabilecek.
Şarj ünitesinin kapasitesi 120 kW ve üstüne çıktığında ise 250 bin liralık ünite başı azamî hibe miktarına %20 ek destek sağlanacak. Bunun dışında hibe programı kapsamında kurulacak ünitelerin en az %25’inin yerli malı belgesine sahip olması halinde ekstra %20 hibe desteği daha elde edilecek. Böylece yerli üretim şarj istasyonlarının satışı da desteklenmiş olacak.
Program kapsamında hızlı şarj istasyonlarının kurulumu için gerekli dağıtım trafosu yatırımının ise 30 bin TL’yi aşmamak suretiyle %30’una hibe verilecek.
Elektrikli Araçlar için Şarj İstasyonları Çağrısına Nasıl Başvurulur?
Türkiye’de hızlı şarj istasyon ağının desteklenmesi için hazırlanan hibe programına katılmak için sarjdestek.sanayi.gov.tr adresinden başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru ücreti, her bir yatırım konusu için 2.500 ₺ olarak belirlenmiştir.
Hibe desteği başvurusunda yatırımcılar, 250.000 liralık geçici teminat mektubunu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na teslim etmek zorunda. Destek kazanıldığı takdirde teminat mektubu 30 Eylül 2023 tarihine kadar geçerli kesin teminat mektubuna çevrilmek zorunda.
Şarj istasyonu yatırımcısı, hibe desteği aldığı şarj ünitelerini 15 Nisan 2023’e kadar tamamlayıp faaliyete geçirmek zorunda. Bu tarihe kadar tamamlanmayan her bir ünite için hak kazanılan hibe tutarından 100’er bin lira kesinti yapılacaktır. Yani 50 ünite kurmak üzere destek alan şirket, 5 üniteyi 15 Nisan 2023’e kadar tamamlayamamış olursa 500 bin liralık destek kesintisi yaşayacak.
Elektrikli araçlar için hızlı şarj istasyonu hibe programının son başvuru tarihi ise 15 Haziran 2022.
Ne Düşünüyorsunuz?
Tüm Yorumlar