Volta Trucks

Elektrikli araç girişimi Volta Trucks 230 milyon avro yatırım aldı

İsveç merkezli elektrikli araç girişimi Volta Trucks, Seri C yatırım turunda 230 milyon avro fon toplayarak Zero adını verdiği 8 ton taşıma kapasitesine sahip elektrikli kamyonun üretimi için finansal ihtiyacını karşıladı.

Bilal Akgunduz

20 Şubat 2022 10:00
Son Güncelleme: 20 Şubat 2022 10:00
2
Volta-Zero-16-ton-Truck

2017’de İsveç’te kurulan elektrikli araç girişimi Volta Trucks, Seri C turunda şimdiye kadarki en yüksek yatırımı toplayarak ilk aracının üretimini garanti altına aldı. Özgün tasarımıyla dikkat çeken Volta Zero adlı elektrikli kamyon, Avusturya’da MAN’ın eski fabrikasında seri üretime girecek.

8 ton yük taşıma kapasitesi sunacak olan Volta Zero, Tesla Semi’ye benzer şekilde sürücü koltuğunun ortada konumlandığı bir kabin dizaynına sahip. 90 km/saat hıza ulaşabilen elektrikli kamyonun şehir içi taşımacılıkta kullanılması planlanıyor. Zira tam şarjda menzil ortalaması 150-200 kilometre arasında değişiyor.

Avrupa’nın ilk elektrikli ağır vasıta üreticilerinden Volta Trucks, bataryalarını yerli elektrikli otobüs üreticilerinden Anadolu Isuzu’nun Citi Volt aracında da batarya tedarikçisi olan Amerikalı Proterra‘dan alacak. Zero’nun 150 kWh ve 225 kWh olmak üzere iki batarya kapasite seçeneğiyle satışa sunulması bekleniyor.

Volta Zero’nun üretimi eski MAN fabrikasında yapılacak

Volkswagen‘in 2023’e kadar MAN marka ağır vasıta üretimine devam edeceği Avusturya’daki Steyr fabrikası, bu tarihten sonra Volta Zero’nun üretimini üstlenecek. Volta, daha önce bu fabrikada Steyr Automotive işbirliğiyle 2023’te 5 bin elektrikli kamyon üretmeyi planladığını açıklamıştı. 2025 ile birlikte yıllık üretim kapasitesinin 27.500’e ulaşacağı tahmin ediliyor.

8 ton yük ile maksimum 16 ton ağırlıkta çalışabilen Volta Zero’nun 7,5 ton ve 12,5 ton olmak üzere daha düşük yük kapasiteli versiyonları da yolda. 230 milyon avroluk yeni yatırımla ilk elektrikli ağır vasıtanın üretimini büyük ölçüde finansal olarak garantileyen şirket, bugüne kadar 5 binden fazla Volta Zero siparişi aldığını ifade ediyor.

1,2 milyar avroluk sipariş alan elektrikli kamyonun ilk prototipleri 2022 ortasında müşterilere teslim edilmeye başlayacak. MAN fabrikasında seri üretime 2022 sonundan geçilmesi bekleniyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar