BYD

Elektrikli Araç Bataryalarında Nikel Kullanımı Azalıyor Mu?

Son dönemlerde ciddi bir artış gösteren nikel fiyatlarının yanı sıra Lityum demir fosfat (LFP) piller için ihtiyaç duyulan hammaddelerin yaygın ve ucuz olması sektörde önemli bir dönüşümün habercisi olabilir.

Yavuz Çakır

1 Nisan 2022 17:31
Son Güncelleme: 5 Nisan 2022 00:08
2
elektrikli-otomobil-batarya-2121

Lityum demir fosfat (LFP) katota sahip piller, her ne kadar yapımında kobalt ve nikel kullanılan pillerin enerji yoğunluğuna sahip olmasa da katot hammaddelerinin yüksek rezervi ve neredeyse dünyanın her ülkesinde bulunması sayesinde fiyat açısından ciddi bir avantaj yaratmakta. Özellikle son dönemlerde zirve üstüne zirve gören nikel fiyatları LFP piller ile NCM katotlu piller arasındaki maliyet avantajını bir kez daha ortaya koydu. Hatırlanacağı üzere yükselen nikel fiyatları son dönemde birçok otomobil üreticisinin elektrikli modellerine zam yapmasına neden olmuştu.

Gasgoo’nun Çinli kaynaklara dayandırdığı haberine göre elektrikli araçlar için batarya üreten Gotion High-Tech, yıl sonundan önce 230 Wh/kg enerji yoğunluğuna sahip LFP pillerin üretimine başlamayı planlıyor. (Kobalt ve nikel kullanılan pillerin yoğunluğu 250 Wh/kg ile 270 Wh/kg arasında değişmekte) Şirket, halihazırda 210 Wh/kg yoğunluğa sahip benzer pilleri üretiyor. Gotion CEO’su Li Zhen bu hafta düzenlenen China EV100 Forum 2022’de yaptığı konuşmasında firmasının üretiminde LFP pillerin büyük ölçüde NCM pillerin yerini alacağını belirtti.

Öte yandan Gotion High-Tech, azaltılmış miktarlarda nikel ve kobalt kullanılan yeni prizmatik pil teknolojilerine yatırım yapmaya da devam ediyor. Yakın gelecekte 360 Wh/kg enerji yoğunluğuna sahip yarı katı hal pil üretimini gerçekleştirmek şirketin hedefleri arasında. Halihazırda şirketin en büyük hissedarı olan Volkswagen Grubu da batarya araştırma ve geliştirme çabalarında Gotion High-Tech ile yakın çalışıyor.

İlerleyen dönemde lüks elektrikli spor arabalar gibi yüksek enerji ve güç yoğunluğunun önemli olduğu bazı durumlarda lityum, nikel, kobalt ve mangandan oluşan NCM piller kullanılmaya devam edecek olsa da kobaltsız pil teknolojileri LMNO (lityum mangan nikel oksit) ve LFP’nin ana akım elektrikli arabaların çoğuna güç vermesi bekleniyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar