BYD

Elektrikli Araç Batarya Sektöründe LFP Devrimi!

Elektrikli otomobil pazarında LFP bataryanın payı Eylül 2022’de %31’e ulaşmıştı.

Bilal Akgunduz

8 Kasım 2023 11:01
Son Güncelleme: 8 Kasım 2023 12:04
2
catl_IMG_2542

⚡Daha uzun ömürlü, daha güvenli ve daha ucuz LFP bataryalar Çin’den sonra tüm dünyada hızla yükseliyor.

🟢Çinlilerle rekabet etmek için ucuz bataryaya ihtiyaç duyan Hyundai, kendi LFP hücrelerini geliştirdiğini açıkladı.

🚗Toyota, 2025 sonrası LFP bataryalı elektrikli araçlar piyasaya sürecek. Mercedes, elektrikli CLA’da başlangıç fiyatını düşürmek için LFP batarya kullanacak. Stellantis‘in en ucuz elektriklisi e-C3’e de yine LFP katotlu batarya hücreleri enerji verecek.

🤝LFP batarya ile ilişkili dört patentin sonuncusu 2022’de 20 yılını doldurdu. Bugüne kadar bu patentlerin tek lisansçısı olan Çinli üniversite ve araştırma enstitüleri sayesinde BYD, CATL, Gotion gibi üreticiler ciddi mesafe katetti. Bu üçlü 2022’de LFP üretiminin %88’ini oluşturuyordu.

📊Elektrikli otomobil pazarında LFP bataryanın payı Eylül 2022’de %31’e ulaşmıştı. 2023 sonu itibarıyla bu oranın %40’ı aşacağı tahmin ediliyor. LFP’nin yükselişinde en büyük rol oynayan isimler Tesla ve BYD.

🔋LFP hücrelerin düşük enerji yoğunluğu problemini şasiye entegre hücreler ile kısmen çözmeyi başaran üreticiler, sonraki adım olarak 2024’te LMFP (mangan demir fosfat) katota geçerek 200 Wh/kg üstü enerji yoğunluğuna ulaşmış olacak.

⚡Birkaç yıl öncesine kadar giriş seviye elektrikli otomobil ve enerji depolama sistemleri dışında kullanımı mümkün görülmeyen LFP hücreler, orta ve üst segment araçlarda da NMC/NCA hücreye rakip olmaya başlıyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar