Porsche

Dünyanın En Hızlı Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Norveç’te Faaliyete Geçti

ABB, dünyanın en hızlı elektrikli araç şarj istasyonunu Norveç’te resmen faaliyete geçirdi. Geçen yıl tanıtılan Terra 360 şarj ünitesi, dört port seçeneği ve toplamda 360 kW şarj kapasitesiyle sektörün en kapsamlı çözümlerinden biri.

Bilal Akgunduz

4 Mayıs 2022 17:11
Son Güncelleme: 4 Mayıs 2022 22:12
2
abb-terra-360-fast-charger

Elektrikli araç şarj istasyonları hızla yaygınlaşıyor ve hızla büyüyen elektrikli araç filosunu beslemek için artık nicelik yerine nitelik, yani daha fazla priz ve şarj kapasitesi gerekiyor. Bu sorunun hızla büyüdüğü Norveç’te kurulan yeni iki istasyon, uzun yıllar hizmet etmeye imkan tanıyacak kabiliyetlerle donatılmış. İstasyonlarda kullanılan ABB marka şarj ünitesi, dünyanın en hızlısı olmayı başarmışa benziyor.

Norveç yıllarında bugün 2,8 milyondan fazla binek otomobil bulunuyor. Nisan 2022 verilerine göre, bunların 650 binden fazlası tamamen elektrikli ya da prizli hibrit sınıfında yer alıyor. Yüz binlerce aracın şarj ihtiyacını çözmek için haliyle piyasadaki en kapsamlı çözümleri tercih etmeye çalışan Norveç’in yeni iki istasyonunda ABB Terra 360 model ünitelerle şarj kapasitesinde rekor seviyeye ulaşılmış oldu.

Toplam dört priz seçeneğiyle gelen Terra 360, Eylül 2021’de tanıtılmış ve o günden beri şarj kapasitesiyle sektörün zirvesinde yer almayı başarmıştı. 360 kW DC şarj kapabiliyeti bulunan cihaz, dinamik güç dağıtım fonksiyonu sayesinde aynı anda bir araca 90 kW diğer bir araca ise 270 kW şarj sağlayabiliyor. Bugün piyasada olan elektrikli araçlar göz önüne alındığında, istasyondan tek prizde en fazla kapasite elde edebilecek otomobilin Rimac Nevera olacağını söylemek mümkün. Onu 270 kW DC şarj desteğine sahip Porsche Taycan ve Audi RS e-tron GT takip edecektir.

Sıvı soğutmalı CSS kablo opsiyonuyla da satın alınabilen ABB Terra 360, şu anda Eviny firmasına ait Norveç’in Bergen şehrindeki Oasen AVM ve Geilo Ski Resort olmak üzere iki istasyonunda aktif olarak kullanılmaya başladı. Düşük sıcaklıklarda çalışmaya elverişli şarj ünitesi, ilerleyen aylarda Norveç ve İsveç’te birçok istasyonda daha kullanılmaya başlayacak.

“Dünyanın en hızlı şarj istasyonu” sloganıyla en ileri şarj çözümünü güzel bir şekilde pazarlayan ABB, 2021 verilerine göre şimdiye kadar küresel çapta 30 binden fazla elektrikli araç şarj çözümü satmayı başarmış. Özellikle DC şarj üniteleriyle ABD, İngiltere ve Avrupa’nın birçok ülkesinde istasyon başına ortalama şarj kapasitesini ciddi şekilde artıran ABB’nin elektrifikasyon yatırımları bu yıl da son sürat devam edecek.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar