Pandemi, çip krizi, emtia fiyatlarındaki yükseliş, konteyner kıtlığı ve daha birçok krize rağmen elektrikli araç dönüşümü hız kesmeden devam ediyor. EV Volume tarafından paylaşılan son verilere göre, Haziran 2022’de dünya genelinde 913 bin tamamen elektrikli ve prizli hibrit araç satıldı. Tamamen elektrikli otomobillerin pazar payı yüzde 12’yi aştı.
Yıllık bazda %54 büyüyen elektrikli araç pazarında, Tesla ve Çinli üreticiler başı çekiyor. Haziranda 150 binden fazla elektrikli otomobil satarak rekor kıran Tesla, Teksas ve Berlin fabrikalarında üretimi planladığı seviyeye çıkarabilirse seneyi 1,2 milyonun üzerinde bir satış rakamıyla kapatmış olacak.
Tesla’nın hem model hem de marka bazında liderliği devam ederken BYD’nin ilk 20’ye 6 model sığdırması dikkat çekiyor. Bu sene itibarıyla sadece benzinli/dizel araç üretimini sonlandıran Çinli şirket, sadece prizli hibrit ve tamamen elektrikli modeller üretecek.
Küresel elektrikli otomobil pazarının en çok satanlar listesinde Tesla dışında batılı olmayan iki model bulunuyor; Volkswagen ID.4 ve Hyundai Ioniq 5. Volkswagen’in C segment elektrikli SUV’u 16.462 satış ile listede 8. sırada kendine yer bulabilmiş. Alman otomotiv grubunun ID.4 dışında başka bir aracı listeye girebilecek kadar satış elde edememiş. Hyundai Ioniq 5 ise 7.735 ile listenin son sırasında.
En çok satan 20 elektrikli aracın 16’sını Çinli firmalar üretiyor. Herhalde bu tablo geçtiğimiz hafta Türkiye’de yürürlüğe giren ilave gümrük vergisini de açıklamış oluyor. Otomobillerde elektrifikasyon ile birlikte sektördeki ağırlığını iyiden iyiye artıran Çin, yakın gelecekte Avrupa, Japonya ve Amerika’daki rakiplerini daha fazla etkilemeye başlayacak.
Türkiye ise Çin dahil birçok ülkeden ithal edilen elektrikli araçlara getirilen ilave %10 gümrük vergisini muhtemelen yerli otomobil Togg‘a rakip Uzak Doğulu modellerin avantajını azaltmak için kullanacak. Tüketici açısından olumsuz bir karar olduğu açık. Ancak batının aksine kendi otomobil markasını çıkaramamış bir ülkenin Çinli elektrikli araçların yükselişine karşı başka nasıl önlem alabilirdi ki? Onlarca yıl sonra hayata geçmiş bir yerli otomobil projesinde satışa başlama arifesinde iken Çinli ucuz modellerin pazarı domine etmesine izin vermemek, Türkiye için yeterince haklı bir sebep.