BYD

Çinli Elektrikli Araç Üreticisi BYD’nin Türkiye Distribütörü Belli Oldu

Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticilerinden BYD Türkiye pazarına giriyor. Çinli firmanın Türkiye distribütörü, Toyota ve Lexus’un da distribütörlüğünü yapan ALJ Türkiye oldu.

Bilal Akgunduz

1 Mart 2023 12:47
Son Güncelleme: 1 Mart 2023 12:47
2
2022-byd-han-europe-specs-features

Beklenen an geldi ve dünyanın en büyük elektrikli araç üreticilerinden BYD Türkiye pazarına resmen giriş yaptı. Bugün yayımlanan basın açıklamasıyla Çinli otomotiv devinin Türkiye distribütörü olarak ALJ Türkiye ile anlaşmaya vardığı duyuruldu.

Ülkemizde elektrikli otomobil satmak için bir süredir görüşmelerini sürdüren BYD, 2022 yılında 911 bin tamamen elektrikli araç satarak Tesla’nın ardından dünyanın en büyük ikinci üreticisi olmuştu. Nisan 2022 itibarıyla sadece benzin ve dizel motorlu otomobil üretimine son veren şirketin tamamen elektrikli modellerinin yanı sıra kendi geliştirdiği DM-i hibrit güç sistemini kullanan yüksek verimliliğe sahip araçları da bulunuyor.

BYD’nin Türkiye distribütörü olarak anlaşmaya vardığı ALJ Türkiye, küresel pazarda Abdul Latif Jameel (ALJ) adıyla faaliyet gösteren Suudi Arabistan merkezli bir holdingin ülkemizdeki alt şirketi. Çin başta olmak üzere Suudi Arabistan, Cezayir, Fas, Mısır gibi ülkelerde dünya devi otomobil markalarının distribütörlüğünü üstlenen ALJ, Türkiye’de 14 yıldır Toyota, 6 yıldır da Lexus marka otomobillerin satış ve pazarlama faaliyetlerini yürütüyor.

ALJ Türkiye’nin başkanı ve CEO’su olan Ali Haydar Bozkurt, aynı zamanda Toyota Türkiye’nin de CEO’su. Önümüzdeki dönemde portföye üçüncü marka olarak BYD eklenmiş olacak ve tüm bu markaları Bozkurt idaresindeki ALJ Türkiye idare edecek.

BYD Atto 3 ve BYD Han Türkiye’ye Geliyor

Avrupa ve Orta Doğu’da birçok ülkede distribütörlük anlaşmaları imzalayan ve bazılarında resmen satışa başlayan BYD, ilk etapta D segment SUV BYD Tang EV ve elektrikli sedan BYD Han EV modellerini tüketiciyle buluşturuyor.

Eski Çin hanedanlıklarının isimlerini kullanan bu seri, aslında Çin pazarı odağıyla geliştirilmiş modellerden oluşuyor. Küresel piyasalar göz önünde bulundurularak geliştirilen ‘okyanus serisi’ modeller ise Avrupa ve Çin dışındaki Asya ülkelerine daha çok hitap ediyor.

Okyanus serisi modellerin başında BYD Atto 3 geliyor. Türkiye’de satışa çıkacak ilk modelin Atto 3 olması kuvvetle muhtemel. Kompakt elektrikli SUV kategorisindeki bu araç, 204 beygir gücünde motoru ile %10 ÖTV diliminde yer almaya çok müsait. 60,48 kWh bataryasıyla Avrupa standartlarına göre 420 kilometre menzil vaat eden Atto 3, 150 kW DC şarj desteği ile Avrupa’da 38 bin avro başlangıç fiyatına sahip.

BYD Türkiye’ye dair gelişmelerden haberdar olmak için bizi Linkedin, Twitter, Instagram ve Youtube üzerinden takip edebilirsiniz.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar