BYD

Dünyanın en büyük pil üreticisi CATL, sodyum iyon pil üretimi için çalışmalara başladı

Dünyanın en büyük pil üreticisi olan Çinli CATL, elektrikli araçların maliyetini düşürecek sodyum iyon pil üretimi için çalışmalara başladığını hissedarlarına duyurdu.

Bilal Akgunduz

20 Aralık 2021 18:01
Son Güncelleme: 20 Aralık 2021 18:14
2
898d3df9-f007-4845-8af8-9d3453380c48

Elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasıyla her yıl katlanarak büyüyen lityum iyon pil sektörü, sürekli hammadde tedarik sorunları ve fiyat artışlarıyla gündeme geliyor. Dünyanın en büyük pil üreticisi CATL, lityuma alternatif olarak geliştirdiği sodyum iyon pil ile otomotiv sektörünün hem pil arzını artırmayı hem de hammadde problemlerine çözüm olmaya geliyor. Bugün Çin’de hissedarlarına önemli bir duyuru gerçekleştiren şirket, sodyum piller konusunda endüstrileştirme çalışmalarının resmen başladığını açıkladı.

Temmuz 2021’de birinci nesil sodyum iyon pil çözümünü tanıtan CATL, hücre seviyesinde 160 Wh/kg enerji yoğunluğuna sahip, %80 şarja 15 dakikada ulaşabilen enerji depolama ünitesiyle dikkatleri üzerine çekmişti. Lityum iyon pillerde kullanılan lityum hidroksitin tonu 30 bin dolar, lityum karbonatın tonu ise 40 bin dolara dayanırken sodyumun tonu yalnızca birkaç yüz dolar seviyesinde olması pilin maliyetini ciddi şekilde düşürüyor. Üstelik yeryüzünde mevcut olan en yaygın elementlerden biri olması sayesinde sodyum, sodyum pillerin tüm ulaşım endüstrisini elektrikliye dönüştürmek için önemli bir enerji depolama çözümü olmasını sağlıyor.

Sodyum iyon pil üretimi 2023’te başlayacak

CATL, üretim için endüstrileştirme çalışmalarına başladığı sodyum iyon pilleri 2023’te piyasaya sürmeyi planlıyor. Birinci nesil sodyum piller 160 Wh/kg enerji yoğunluğuna sahipken ikinci nesilde bu değer 200 Wh/kg ve hatta daha da üstüne çıkmış olacak. Günümüz elektrikli otomobil pilleriyle neredeyse aynı seviyeye çıkacak sodyum pillerin maliyet avantajı sayesinde giriş ve orta segment araç projelerinden ciddi talep toplayacağı öngörülüyor.

Özellikle Çin’de giderek yaygınlaşan kompakt elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji santrallerinin depolama çözümlerine talebindeki artış, analistlere göre 2025’te sadece Çin’in sodyum pil ihtiyacını 90-120 GWh seviyesine çıkarabilir.

Sodyum İyon Pillerin Avantajları

Sodyum iyon piller, bugün elektrikli araçlarda karşılaşılan bazı sorunların çözümüne büyük katkı sağlayacak. Elektrikli araç üretim maliyetlerini düşüreceği öngörülen sodyum piller, ortalama şarj hızını artıracak ve kış aylarında soğuk havanın etkisiyle menzilde yaşanan düşüşleri büyük ölçüde engelleyecek.

Sodyum iyon pillerin başlıca avantajları şunlar:

  • Lityum iyon pillere kıyasla %30 daha düşük maliyet,
  • %80 şarja 15 dakikada ulaşabiliyor,
  • -20 derecede bile kapasitesini %90 koruyabiliyor,
  • Sodyum kaynaklarının bolluğu sayesinde üretimde hammadde fiyatlarının etkisini azaltacak.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar