Dünyanın en büyük lityum iyon batarya üreticisi CATL, yeni nesil batarya tasarımı ile 1000 km menzilli elektrikli araçların önünü açıyor.
Lityum pillerdeki önemli gelişmeler sayesinde elektrikli araçlar hızla yaygınlaşıyor. Yeni araç bataryaları daha hafif, daha küçük paketlere çok daha fazla enerji depolamayı başarıyor. Bu amaçla 2019’da dünyanın ilk modülsüz bataryasını piyasaya süren CATL, yeni bir batarya tasarımıyla karşımızda.
Sıvı soğutma levhası ve termal pedi pil hücrelerinin arasına yerleştirilen ince, elastik bir katmana dönüştüren Çinli pil üreticisi, paket seviyesinde enerji yoğunluğunu NMC katotlu pillerde 255 Wh/kg, LFP katotlu pillerde ise 160 Wh/kg seviyesine çıkardığını duyurdu.
Elektrikli araçların tek şarjla 1000 kilometre ve hatta daha uzun yol katedebilmesini sağlayacak ‘Qilin’ kod adlı batarya, elektrikli araçların bataryada termal yönetimi çok daha verimli bir şekilde gerçekleştirebilmesinin de önünü açıyor. %10-80 şarj döngüsünü aşırı ısınmayı önleyerek 10 dakikaya düşürebildiğini söyleyen CATL, batarya paketinin %72’lik hacmine enerji depolamayı başararak Tesla‘nın 4680 pilli yapısal batarya paketinden bile %13 daha verimli olduğunu ifade ediyor.
CATL Piyasa Değeri 190 Milyar Doları Aştı
1000 km menzilli CTP 3.0 batarya lansmanı sonrası Çin borsalarında hisseleri %6 değer kazanan CATL, 190 milyar dolar piyasa değerine ulaştı. Modülsüz ve hatta paketsiz bataryaya doğru evrilen elektrikli araç enerji depolama çözümleri pazarı, otomobillerin en hafif batarya ile en uzun menzile sahip olması fikrine odaklanmış durumda.
Ningde merkezli batarya üreticisi, üçüncü nesil modülsüz batarya tasarımını 2023’te müşterilerine tedarik etmeye başlayacak. Elektrikli araç firmaları şimdiden yeni nesil batarya için sıraya girerken, Li Auto ve Hozon markaları gelecek yıl CATL Qilin bataryalı ilk araçlarını lanse edeceklerini resmen açıkladı.
Ne Düşünüyorsunuz?
Tüm Yorumlar