CATL ile imzalanan anlaşma ise sürpriz olmadı. Çinli firmalar, 10 yıla yakın süredir Bolivya'daki tuz düzlükleri üzerinde çalışma yürütüyordu.
Dünyanın en büyük batarya üreticisi CATL’den Bolivya’ya 1,4 milyar dolar yatırım! ABD, daha önce ülkedeki lityum rezervlerinin millileştirilmesine karşı darbe yapmakla suçlanmıştı.
Tuz düzlükleriyle ünlü Bolivya, yıllar süren çalışmaları neticesinde ilk büyük lityum üretim yatırımını aldı. Çinli batarya devi CATL, dün imzaladığı anlaşmayla ilk etapta 1,4 milyar dolar yatırımla lityum üretim tesisleri inşa edeceğini duyurdu.
İş birliği kapsamında Uyuni ve Oruro adlı tuz düzlüklerinde iki lityum karbonat üretim tesisi kuracak olan CATL, 2028’e kadar yatırımını 9,9 milyar dolara kadar çıkarmayı planlıyor. İnşaat ve altyapı faaliyetlerinin önümüzdeki ay başlaması bekleniyor. Tesisler, tam kapasiteye ulaştıklarında her yıl 25’er bin ton batarya kalitesinde lityum karbonat üretebilecek.
Bolivya hükümetinin tahminlerine göre ülkedeki tuz düzlükleri (kurumuş tuz gölleri), 100 milyon ton ile dünya rezervlerinin %70’ini oluşturuyor. ABD’nin araştırmasına göre ise rezervler 21 milyon ton civarında, fakat bu değer bile Bolivya’yı lityum açısından dünyanın en zengini yapmaya yetiyor.
Lityum rezervlerini ticarileştirmek için büyük çaba harcayan Bolivya mutlu sona doğru ilerlerken geçtiğimiz yıllarda büyük krizler yaşamıştı. Rezervleri millileştiren eski Başkan Morales’in 2019’da darbeyle indirilmesi bunların başında geliyor. ABD’nin parmağı olduğu iddia edilen bu darbeyi dünya kamuoyu Elon Musk’ın destek mesajıyla duymuştu.
CATL ile imzalanan anlaşma ise sürpriz olmadı. Çinli firmalar, 10 yıla yakın süredir Bolivya’daki tuz düzlükleri üzerinde çalışma yürütüyordu. Hatta Tesla’nın rezervler millileşmeden önce yine bir Çinli lityum üreticisiyle beş yıllık anlaşmanın eşiğinde olduğu gündeme gelmişti.