Volkswagen

Avrupa’nın ilk yerli pil fabrikası üretime başladı

Northvolt, Avrupa’nın ilk yerli imkanlarla geliştirilen pillerini üretmeye başladı. İsveçli batarya girişimi, Volkswagen, Volvo ve Ikea tarafından destekleniyor.

Bilal Akgunduz

30 Aralık 2021 19:39
Son Güncelleme: 3 Ocak 2022 16:24
2
northvolt-ett-gigafactory-sweden

Northvolt, Avrupa’nın ilk yerli imkanlarla geliştirilen lityum pil üretimine gerçekleştirdi. Önceki akşam İsveç’in kuzeyindeki Northvolt Ett tesisinde ilk prizmatik lityum iyon pil hücresi banttan çıktı. Bu hücre, aynı zamanda Avrupa’nın kendi imkanlarıyla tasarladığı, geliştirdiği ve ürettiği ilk pil oldu. Northvolt, üretimin salı akşamı gerçekleştirildiğini duyurdu.

İsveçli batarya girişimi, Avrupa pazarının büyük şirketleri tarafından destekleniyor. Bunların arasında Volkswagen, Volvo ve Ikea başı çekiyor. Şimdiye kadar BMW, Volkswagen, Volvo gibi firmalardan 30 milyar doların üzerinde pil siparişi alan şirket, bunların neredeyse yarısına tekabul eden 14 milyar dolarlık kısmını tek başına Volkswagen’den aldı. Piller Volkswagen ID.4 gibi elektrikli araçlarda kendine yer bulacak.

İlk batarya pil hücrelerini önümüzdeki yılın içerisinde teslim etmeye başlayacak Northvolt, ilk ‘gigafactory’sinde kapasiteyi yıllık 60 GWh seviyesine kadar çıkarmayı planlıyor. İskandinav şirketin açacağı iki yeni fabrikayla nihaî yıllık üretim hedefi 2030’da 150 GWh’ye ulaşmak.

Volvo da kendi pil fabrikasını kurmak için Northvolt ile birlikte çalışıyor. Avrupa’nın gözbebeği haline gelen İsveç merkezli girişim, başarılı bir şekilde üretime başladığı yönündeki haberlerin yayılmasıyla kıtada daha fazla müşterinin dikkatini çekmeyi başaracak.

Northvolt’un Kurucusu Kim?

Northvolt, 2015 yılında iki eski Tesla çalışanı olan Peter Carlsson ve Paolo Cerruti tarafından kuruldu. Avrupa Yatırım Bankası’ndan ve Goldman Sachs ile birlikte Volkswagen’den yatırım alan girişim, 2020’de ilk dev pil fabrikasını İsveç’in kuzeyindeki Skellefteå şehrinde inşa etmeye başladı.

Northvolt’un en büyük hissedarı yaklaşık %20 hisse ile Volkswagen. Volkswagen, aynı zamanda Saltzburg, Almanya’daki pil fabrikası inşaatında da Northvolt ile birlikte çalışıyor. Fabrika 2024’e kadar faaliyete geçmiş olacak.

Northvolt’un Piyasa Değeri Ne Kadar?

Northvolt’un piyasa değeri son yatırım turunda 12 milyar dolara ulaştı. İsveç merkezli batarya/pil üreticisi yakın zamanda halka arz olmayı da planlıyor. Bir diğer Avrupalı pil girişimi olan Freyr Battery, 2021’de bir SPAC şirketle birleşerek New York borsasında listelenmiş ve yatırımcılardan ciddi ilgi görmüştü.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar