IM

Alibaba’nın Ortağı Olduğu Zhiji IM Motors İlk Elektrikli Aracını Satışa Sundu

SAIC ve Alibaba’nın birlikte kurduğu Zhiji IM Motors, ilk elektrikli aracı IM L7’yi Çin’de resmen satışa sundu. Elektrikli lüks sedan, yakında Avrupa ve Amerika’da da piyasaya sürülecek.

Bilal Akgunduz

19 Nisan 2022 05:21
Son Güncelleme: 19 Nisan 2022 11:31
2
zhiji-im-l7-dynamic-12

Küresel elektrikli araç markası oluşturma tutkusuyla yatırım yapan bir Çinli firma daha resmen satışa başladı. Bu defa dünya devi Alibaba‘nın da işin içinde olduğu Zhiji IM Motors adlı girişim, ilk otomobilini Çin’de piyasaya sürdü. Üst segment elektrikli sedan kategorisinde yer alan Zhiji IM L7, 368.800 yuan (~57.900 dolar) başlangıç fiyatıyla pazara iddialı bir giriş yaptı.

Zhiji IM Motors, 2020 yılında üretim ortağı SAIC, Alibaba ve Şanghay’ın en büyük teknoparkı olup dünya devi şirketlere ev sahipliği yapan Zhangjiang Yüksek Teknoloji Geliştirme Bölgesi tarafından kuruldu. SAIC’in %54 hisseye sahip olduğu şirkette Alibaba ve Zhangjiang Teknopark’ın hissesi ise %18’er olarak açıklanmıştı.

2021’in başında Çin, ABD ve İngiltere’de eş zamanlı olarak lansmanı gerçekleştirilen Zhiji IM Motors, küresel çapta bir elektrikli otomobil markası olmayı amaçlıyor. 2021 sonunda test üretimine başlayıp 2022 ilk çeyrekte seri üretime geçen firma, kısa süre önce Çin’de resmen teslimatlara başlayarak ilk önemli adımı tamamladı.

Sadece üst segment elektrikli bir araç olmakla kalmayıp Çin’in ısrarla küresel piyasaya entegre etmeye çalıştığı ‘akıllı otomobil’ anlayışıyla geliştirilen IM L7, sürücüsünü ön konsolda toplam 39 inçlik ekran alanıyla karşılıyor. Klima kontrolü için de ayrı bir ekrana sahip otomobil, Qualcomm’un Snapdragon 8155 çipsetinden gücünü alıyor.

Zhiji IM L7, çift motorla 578 beygir güç ve 725 Nm tork üretebiliyor. CATL üretimi NMC katota sahip 97 kWh kapasiteli bataryayla gelen elektrikli sedan, Çin’in CLTC test döngüsüne göre tek şarjda 615 kilometre yol katedebiliyor.

Zhiji IM L7 Avrupa ve Amerika’da da Satışa Çıkacak

11 kW kablosuz şarj teknolojisiyle satın alınabilen IM L7, Dynamic pakette yaklaşık 58 bin dolarlık bir fiyata sahip. Pro olarak isimlendirilen üst pakette ise bu fiyat 64 bin doları aşıyor. Çin’de fiyat seviyesi böyle iken 2022 sonuna doğru yapılacak Avrupa lansmanında çok daha yüksek bir fiyatın bizleri beklediğini söylemek mümkün.

2021 başındaki iddialı tanıtım sonrası marka ile alakalı beklentileri yükselten Zhiji IM Motors, nihayet ilk teslimatların başlamasıyla nispeten soru işaretlerini gidermiş oldu. Ancak IM L7’nin Avrupa ve ABD satış takvimiyle alakalı hâlen netlik kazanmadı.

Alibaba’nın geliştirdiği IM OS işletim sisteminden gücünü alan ve MG, Roewe, Baojun, Wuling gibi markalarıyla elektrikli araç dönüşümünün ön saflarında yer alan SAIC’in üretimini üstlendiği firma, doğru ortaklarla sektörde parlak bir geleceğe doğru yürüyor. Çin’in en iddialı küresel elektrikli araç projeleri arasında yer alan Zhiji IM Motors, muhtemelen yakında adından çok daha sık söz ettirmeye başlayacak.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar