Togg

AESK Çalışmalarıyla Dikkat Çekiyor

YTÜ Alternatif Enerji Sistemleri Kulübü yaptığı çalışmalar ve kazandığı başarılarla hedefine emin adımlarla ilerliyor.

Ahmet Demir

5 Aralık 2022 10:17
Son Güncelleme: 9 Aralık 2022 14:50
2
Ekip Fotoğrafı

Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesinde 2004 yılında Güneş Enerjili Sistemler Kulübü (GESK) adıyla kurulan kulüp, 2010 yılı itibari ile Alternatif Enerjili Sistemler Kulübü (AESK) adıyla çalışmalarına daha kurumsal ve geniş bir yelpazede devam ediyor. Kulüp amacını şu şekilde özetliyor: Enerji tüketiminin had safhada olduğu ve alternatif enerjilere olan ihtiyacın kendini yoğun şekilde hissettirdiği 21. yüzyılda doğaya dost yeşil enerjilerin günlük yaşantımıza taşınmasında katkıda bulunacak proje çalışmaları yürütmekteyiz.

AESK, öğrenciliğin getirdiği; dinamik ve öğrenmeye hevesli ortamı üretkenliğe odaklayabilmiş bir ekip olarak çalışmalarını gerçekleştiriyor. YTÜ’nün pistlerde ayağı olmayı misyon edinen kulüp yaptığı projeler, ortaya çıkardığı ürünler ve çeşitli çalışmalarla, öğrenci-üniversite-sanayi iş birliğini kurmaya katkıda bulunan bir topluluk olma vizyonu ile hareket ediyor. Bu bağlamda Shell Eco-marathon, TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları, Teknofest Robotaksi Otonom araç yarışlarına katılan kulüp; elektrikli, hidrojenli, otonom araçlar üretiyor. Bünyesinde birçok farklı bölümden öğrenci bulunduran (Makine, Elektrik, Elektronik Haberleşme, Kontrol Otomasyon Mühendisliği, Mekatronik, Metalurji Malzeme Mühendisliği) topluluk çalışmalarını multidisipliner şekilde sürdürüyor.

Shell Eco-marathon, en büyük petrol şirketlerinden Shell’in sponsor olduğu dünya çapında bir enerji verimliliği yarışmasıdır. Dünyanın birçok ülkesinden gelen katılımcılar, mümkün olan en yüksek yakıt verimliliğini elde etmek için otomotiv araçları inşa eder ve yarıştırır. Bu araçların tasarımlarında ve üretimlerinde üniversite öğrencileri yer almaktadır.

Elektrikli Araç Yarışları, Tübitak ve Teknofest ortaklığında düzenlenen elektrikli ve hidrojenli araçların katıldığı bir yarışmadır. Tasarımdan üretime kadar her konuda öğrenciler çalışmaktadır. Aynı şekilde Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması da Teknofest çatısı altında düzenlenmektedir. Tasarlanan araçların yapay zeka ile donatılarak, otonom bir şekilde sürüş yapılması hedeflenir.

AESK Katıldığı Yarışmalarda Çeşitli Başarılar Kazanmaktadır

AESK yukarıda bahsi geçen  bu yarışmalarda 17 birincilik, 4 ikincilik, 2 üçüncülük başta olmak üzere toplamda 40 civarında ödüle adını yazdırmış bir kulüp. Her sene bir önceki seneden daha iyi olmak için çalışan öğrenciler daha iyi dereceler kazanmak için yine kendilerine meydan okuyor.

Yarışmalardaki sayısız başarının yanında Türkiye’nin yerliliğe en çok önem veren kulüplerinden biri olarak araçlarda ilk olarak yerlilik ön planda tutuluyor. Bu kapsamda araçlarda elektriksel olarak motor, motor sürücü, batarya yönetim sistemi, enerji yönetim sistemi, yerleşik şarj ünitesi, araç kontrol ünitesi, telemetri, izolasyon takip cihazı; mekaniksel olarak fren, direksiyon sistemi, süspansiyon, taşıt dinamiği, aerodinamik, kapı-kilit sistemlerinin tasarımı ve araçların karbon fiber malzemeden kompozit üretimi kulüp üyeleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Yine otonom araçta şerit ve nesne tespiti, haritalama, sensör füzyon gibi yazılımlar otonom ekibi tarafından yapılmaktadır.

Yıllardır alanında en iyi olmayı hedefleyen, kazanılan ödüller ve başarılarla bunu ispatlayan kulüp; sektörün öncü firmalarının da desteğiyle başarılarını hem ülkemizde hem de uluslararası alanda sürdürüp sahip olduğu rekorları kırma hedefiyle yoluna devam ediyor. Kulüp hakkında bilgi almak ve faaliyetlerinden haberdar olmak isterseniz, sosyal medya hesapları üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

instagram.com/ytuaesk/
linkedin.com/company/ytuaesk
twitter.com/ytuaesk

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar