Zeekr

-30 Derecede 600kW Hıza Ulaşan Elektrikli Araç Şarj İstasyonu!

-30 derecede bile 600 kW hıza ulaşan elektrikli araç şarj istasyonu!

Sadrettin Akpınar

13 Ocak 2024 11:14
Son Güncelleme: 13 Ocak 2024 11:14
2
IMG_5276

❄️#Huawei, kışın şarj istasyonlarında yaşanan performans kaybını sıvı soğutmalı silikon karbür güç modüllerine sahip yeni DC ünitesiyle aşıyor.

🟢Çin’in Harbin şehrinde, -30 derece soğukta bir istasyon açılışı gerçekleştiren firma, iki adet 600 kW ve 10 adet 250 kW güçte toplam 12 ünitenin bulunduğu istasyonun bu hava şartlarında bile tam performans çalışabildiğini söylüyor.

🔌Geleneksel şarj üniteleri, ısındıklarında kabinin içini bir ya da birkaç fan yardımıyla hava sirkülasyonu oluşturarak soğutuyor. Ancak -30 derece gibi düşük sıcaklıklarda soğuk havanın kabine dolması hem performansı etkiliyor hem de istasyonun ömrünü azaltıyor.

💧Fanlı soğutma yerine sıvı soğutma sistemine geçen Huawei, bu yıl iş ortaklarıyla (Zeekr, Chery, Aito, vb.) birlikte 100 binden fazla kurulumunu yapacağı yeni nesil üniteler ile hem daha kontrollü bir soğutma gerçekleştiriyor hem de DC ünite ömrünü 15 yılın üstüne çıkarabildiğini iddia ediyor.

⚠️Elektrikli araç bataryasında olduğu gibi şarj istasyonlarında da en kritik mevzulardan biri termal yönetim. Halihazırda fanlı soğutma sistemiyle satılan istasyonlar, yüksek ya da düşük sıcaklıkta performans kaybı yaşarken aynı zamanda şarj hızının da düşmesine sebep oluyor. Üstelik istasyonun yenilenme süresi de çok daha kısa oluyor. Avrupa ve Çin’de şarj yatırımcılarının faydalı ömrü görece daha uzun üniteleri tercih etmesi yeni soğutma sistemlerinin önemini artırıyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar