Tesla

2023 Tesla Model Y, CATL’nin Yeni LMFP Bataryasını Kullanabilir

Tesla, yeni elektrikli aracında daha fazla enerji depolayabilen CATL M3P bataryaya yer verecek. Aracın ağırlığı azalacak, menzili uzayacak.

Bilal Akgunduz

3 Ağustos 2022 23:03
Son Güncelleme: 3 Ağustos 2022 23:03
2
tesla-model-y-autopilot-21

Tesla, 2023’te satışa çıkacak elektrikli SUV Model Y’de yepyeni bir batarya kullanmaya hazırlanıyor. Çinli haber kaynağı Late Post, Elon Musk’ın geçtiğimiz mart ayında görüştüğü CATL ile yeni M3P batarya tedariği için anlaştığını yazdı. Mevcut LFP pillere kıyasla %15 daha fazla enerji depolayabilen M3P, Model Y için 72 kWh kapasiteyle paketlenerek Tesla’nın kullanımına sunulacak. Yeni teknoloji sayesinde hafifleyecek araç, aynı zamanda daha uzun menzile sahip olacak.

Çinli kaynak, 2023 Tesla Model Y‘nin 2022 son çeyreğinde yeni batarya ile Şanghay fabrikasında seri üretime gireceğini ifade etti. CATL, daha önce M3P pilini 2023 başında müşterilerine tedarik etmeye başlayacağını duyurmuştu. Yeni Model Y’nin de 2023’ün ilk aylarında Çinli müşterilere teslim edilmeye başlayacak.

İlginizi Çekebilir: Lityum İyon Batarya Çeşitleri, LFP, NMC Nedir?

Birkaç yıldır LFP pilleri geliştirmek için çalışma yürüttüğü bilinen CATL, M3P pil hücrelerinde 210 Wh/kg enerji yoğunluğuna ulaşabiliyor. NMC katotlu piller ile arasındaki enerji yoğunluğu farkını azaltan yeni pil, LFP katotun düşük enerji yoğunluğu problemine çözüm getirmiş olacak. Bu sayede üreticiler, araçlarını daha hafif üretebileceği gibi aynı ağırlıktaki bataryaya daha fazla enerji depolayarak aracın tek şarjla gidebildiği menzili de artırabilecek.

CATL, hem ucuz hem uzun menzilli elektrikli araçların önünü açıyor

Henüz resmi bir açıklama olmasa da CATL’nin M3P pil hücrelerinde LFP yerine LMFP (Lityum-mangan-demir-fosfat) kimyasını kullandığı biliniyor. Sıradan LFP pilin aksine nominal voltajı daha yüksek olup daha fazla enerji depolayabilen LMFP, lityum iyon bataryaların maliyetini yükseltmeden daha fazla enerji depolayabilmesini sağlayacak önemli bir buluş olarak nitelendiriliyor.

Son yıllarda önemli birkaç firmanın LMFP pilleri pazara sunmak için çalışma yaptığı biliniyor. Elon Musk da daha önce lityum iyon pillerin katotunda yoğun mangan kullanımını araştırdıklarını dile getirmişti. Aynı şekilde Çinli NIO’nun da LMFP kimyasını mümkün kılmak için çalıştığı rapor edilmişti. Ancak manganın pil ömrünü düşürmesi, elektrik iletkenliğini etkilemesi gibi unsurlar, ar-ge sürecini ciddi şekilde etkilemişti. CATL, M3P ile bu sorunları aşarak LMFP pilleri piyasaya sürerse alanında ilk olmayı başaracak.

Çinli kaynaklar ayrıca, firmanın sadece mangan ile kalmayıp demirin yanında katota üçüncü bir metal daha eklediğini iddia ediyor. Bu metalin alüminyum ya da magnezyum olabileceği, üçüncü metal sayesinde M3P pillerin kullanım ömrünün arttığı, iç direncinde stabilitenin sağlandığı tahmin ediliyor.

CATL’nin ana hedefi, hem ucuz hem de uzun menzilli elektrikli araçların üretilebilmesi. M3P, bir taraftan LFP pillerin en büyük dezavantajı olan düşük enerji yoğunluğuna çare olurken bir taraftan da üretim maliyetlerini aşağıda tutmayı sağlayacak. Üstelik pil üreticileri, LMFP’ye geçiş için mevcut LFP üretim hatlarında büyük değişiklikler yapıp ciddi yatırım bütçeleri ayırmak zorunda olmayacak.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar