BMW

1.000 Kilometre Menzil Sağlayacak Ucuz Batarya Tanıtıldı

Çinli Gotion High-Tech’in yeni batarya hücre ve paketi sayesinde 1.000 km menzili aşacak uygun fiyatlı araçlar üretilebilecek.

Bilal Akgunduz

19 Mayıs 2023 14:49
Son Güncelleme: 19 Mayıs 2023 15:47
2
0089cjcqgy1he3j5v2adcj312w0pz412

Çinli batarya üreticisi Gotion High-Tech, LMFP (Lityum Mangan Demir Fosfat) katotlu yeni nesil elektrikli araç bataryasını tanıttı. ‘Astroinno’ adını taşıyan batarya sayesinde 1.000 km menzili aşacak uygun fiyatlı araçlar üretilebilecek.

Hücre seviyesinde 240 Wh/kg enerji yoğunluğu sunan Gotion’ın yeni çözümü, hacimsel enerji yoğunluğunda ise 525 Wh/litreye ulaşıyor. Batarya seviyesinde enerji yoğunluğunu 190 Wh/kilograma çıkarabildiğini söyleyen firma, mevcut NMC/NCA hücreli araç bataryalarının birçoğunun önüne geçmeyi başarmış.

Bin kilometre menzil için pahalı hücrelere ihtiyaç olmadığını göstermeye çalışan Gotion, Astroinno bataryasında kullandığı L600 hücrelerinin 10 yılı aşkın süredir devam eden ar-ge çalışmalarının bir ürünü olduğunu söylüyor. Şirket, 2014’te ilk LMFP katotlu hücre sertifikasını almıştı. O günden beri süren çalışmalar neticesinde mevcut LFP bataryaların enerji yoğunluğunu yukarı taşıyacak yeni bir katot tasarlanmış oldu.

Firmanın yeni nesil elektrikli araç batarya paketi tasarımında ise yapısal parçaların sayısı %45, ağırlığı %32 azaltılmış. Paket içerisindeki kablolama da önceki nesildeki 303 metreden 80 metreye kadar kısaltılmış. Tüm bu gelişmeler neticesinde hem hafif hem enerji yoğunluğu yüksek hem de maliyeti görece daha düşük bir 1.000 km menzil sağlayacak batarya ortaya çıkmış.

Çinli batarya üreticisi, yeni çözümünü kullanan elektrikli araçların 18 dakikada şarj olabileceğini ve batarya faydalı ömrünü doldurana kadar 1500 kez hızlı şarjın mümkün olacağını iddia ediyor. Bu durumda böyle bir bataryaya sahip otomobilin 1,5 milyon kilometrelik batarya ömrü sunacağını söylemek mümkün.

Gotion High-Tech, halihazırda Volkswagen ile batarya tedariği konusunda iş birliği içerisinde. Birçok Çinli firmanın da araçlarına hem LFP hem NMC katotlu hücre tedariği gerçekleştiren şirketin yeni LMFP hücrelerini ise 2024’te seri üretime sokması bekleniyor. Gotion’ın benzer şekilde 1.000 km menzilli batarya şeklinde lanse ettiği CATL Qilin bataryasına karşı nasıl bir fiyat avantajı sağlayacağını gelecek yıl öğreneceğiz.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar